V.39

Mamman:

Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. Livmoderhalsen mognar för förlossningen.
Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och det kan hända att du känner dig riktigt besvärad av graviditeten nu.
Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet arbetar hårdare än någonsin med. Förmodligen börjar din vikt plana ut och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen.

(Stämmer rätt bra på mig, magen har sjunkit lite till och har gått ner 1kg nu senaste veckan)


Barnet:

I vecka 39 är medelkroppslängden 51 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3450 gr. Huvudets omkrets är 35 cm. En del barn ökar fortfarande i vikt medan andra magrar.
Normal mängd fostervatten är i slutet av graviditeten ungefär 0,5-1,5 liter. Fostervattnet omsätts snabbt, med ungefär 0,5 liter i timmen, vilket betyder att hela fostervattenmängden i slutet på graviditeten byts ut varannan till var tredje timme.
Det är ont om plats i livmodern och då kan det hända att navelsträngen ligger ett eller flera varv kring halsen eller kroppen på barnet, och det kan ibland påverka barnets hjärtljud i slutet av förlossningen.  Cirka 20 procent föds med navelsträngen runt halsen och det är oftast inget problem. I de flesta fall behövs ingen annan åtgärd än att barnmorskan för navelsträngen över huvudet på barnet i samband med födseln.


Pappan:

Som blivande pappa gör du klokt i att vila så mycket som möjligt innan förlossningen.
De allra flesta förlossningar börjar med att den blivande mamman får värkar, inte så sällan sker detta nattetid. Forskning har visat att hormonet melatonin, som bland annat har till uppgift att reglera dygnsrytmen men också kanske är inbegripet i regleringen av förlossningsarbetet, höjs när det mörknar på kvällen.





Kommentarer
Postat av: ida

sugen på en ny bloggdesign? i så fall är du välkommen in på min design-sida =) http://idadesign.blogg.se

2008-12-11 @ 19:07:03
URL: http://idatallhed.blogg.se/
Postat av: Helena

De va helt kanon! Mycket handla bara... hihi

2008-12-12 @ 09:40:03
URL: http://pisaang.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback